El Ple ha aprovat avui la nostra proposta perquè la ciutat tingui una Taula de coordinació pel dret a l’habitatge.
Aquest és un pas més en l’avenç de les polítiques d’habitatge que es puguin desenvolupar. La Taula permetrà, per un costat, tenir connectades institucions i entitats al voltant del debat per valorar i posar en marxa aquelles iniciatives que es puguin plantejar i, per un altre, esdevindrà un element important de transparència i comprensió davant la complexitat que suposen tots els temes que tenen a veure amb l’habitatge públic. En aquest mateix sentit, hem deixat aparcada de moment la segona de les propostes que presentàvem, aquesta per actualitzar les reserves destinades a habitatge públic que tenen alguns sectors urbans pendents de desenvolupar a nostra la ciutat. El motiu d’aquest ajornament ha estat la petició feta per part del govern en base a què, segons informació d’última hora, està a punt de sortir publicat un decret de la Generalitat que, de manera automàtica, farà aquestes actualitzacions. En tot cas, i si en qüestió d’un parell de mesos encara no ha sortit publicat el decret, sempre hi som a temps de reactivar la proposta. Hem de valorar que aquesta actualització ens situa millor posicionats davant els compromisos de solidaritat urbana. Cal recordar que el Pla sectorial d’habitatge de la Generalitat, aprovat l’octubre passat, estableix que Sant Feliu de Guíxols és una àrea de demanda forta i acreditada subjecte al mandat de solidaritat urbana. Aquest mandat ens obliga a destinar un mínim del 15% del total dels habitatges principals a habitatge protegit en un termini de 20 anys (actualment aquesta ràtio no arriba al 4%). El mateix Pla determina que pel quinquenni 2025-2029 Sant Feliu de Guíxols ha d’arribar, com a mínim, a un 5,4%, el que significa augmentar el parc d’habitatge protegit durant aquests propers cinc anys en 165 habitatges. Per això és important actualitzar les reserves i veure allà on és més factible actuar, bé sigui a través d’obra nova o d’aprofitament d’habitatge buit.
En aquest Ple del mes de març s’ha aprovat la liquidació del pressupost corresponent a l’any 2024. Una liquidació que suposarà una injecció de 7,9 M€ a les arques municipals en concepte de romanent lliure de tresoreria. La nostra formació estarà atent a veure quina part d’aquest romanent es destina finalment a incrementar partides socials, per exemple per a polítiques d’habitatge o d’atenció a les persones, o si per contra i com molt ens temem, la gran majoria d’aquests diners ja estan compromesos a hores d’ara per pagar més obres i organitzar més esdeveniments. Recordem que en el pressupost 2025, aprovat el passat mes de gener, temes com la nova residència per a gent gran, la protecció de l’entorn natural o la lluita contra el canvi climàtic eren inexistents.
Els conflictes laborals que recentment han afectat a la Policia Local també han tingut espai en aquest Ple. Al respecte, el nostre grup és del parer que el fet que el 35% de la plantilla sigui personal interí no ajuda a estabilitzar el cos de policia i que els 44 efectius actuals són insuficients. Les hores extres no haurien de ser habituals, sinó que haurien de ser un fet puntual i tot plegat passaria per tenir una plantilla ben dimensionada. Un altre tema que ha sortit és el de l’estat de la comissaria actual. El govern ha anunciat que es construirà una nova seu en les instal·lacions on antiguament hi havia hagut la fàbrica Aglotap, el que no ha aclarit és ni quan ni amb quins recursos, atès que el pressupost aprovat recentment no destina ni un euro en aquest concepte.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.