Impuls als pressupostos participatius

En la darrera assemblea ciutadana, 12 de març, la plataforma “Guíxols des del carrer”, que vol participar a les properes eleccions municipals, va posar en comú la seva intenció de tirar endavant pressupostos participatius a la ciutat ganxona. L’economista i professor Joan Bou, que té l’experiència personal de dues legislatures amb aquesta fórmula de democràcia

En la darrera assemblea ciutadana, 12 de març, la plataforma “Guíxols des del carrer”, que vol participar a les properes eleccions municipals, va posar en comú la seva intenció de tirar endavant pressupostos participatius a la ciutat ganxona.

L’economista i professor Joan Bou, que té l’experiència personal de dues legislatures amb aquesta fórmula de democràcia participativa a Sta. Cristina d’Aro, i que ha estudiat aquests processos en ciutats de tot el món, va explicar les condicions perquè el protagonisme del sistema el tingui la ciutadania. “La primera -va dir- es que l’objectiu bàsic sigui millorar les condicions de vida de la gent i, sobre tot, dels més desprotegits”. També la forma de portar el procés pot desvirtuar l’objectiu principal si no es fa amb un reglament consensuat pel veïnatge que hi participa i si el resultat dels acords presos no es vinculant. Per la presa de decisions és condició indispensable tenir una bona informació prèvia sobre el que s’ha de decidir i que hi hagi els espais de debat necessaris abans de la votació final o de que l’assemblea veïnal prengui les decisions.

Aquesta democràcia directa, en la que compta només el vot dels que hi participen, es pot combinar amb l’elecció de persones delegades per l’assemblea que defensin els seus acords en instàncies on no es possible la participació de tothom. En acabat no han de faltar sistemes de seguiment dels acords aprovats i de prestació de comptes. Evidentment per tirar endavant tot aquest procés que dona veu i vot a la ciutadania de forma continuada i no només a l’hora de les eleccions, cal que l’Administració, en aquest cas la municipal, es posi al seu servei amb la participació dels regidors – també de la oposició- i dels tècnics de l’ajuntament.

https://drive.google.com/file/d/0B0B2Uqj7qu4tdWdLc2ZIVnpPSUU/view?usp=sharing

IMGP0194

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »