→ 17 d’octubre de 2024. Ple extraordinari

El rebut de les escombraries tornarà a pujar, ho farà un 20%, mentre que algunes bonificacions, com la dels vehicles no contaminants, es reduiran a la meitat  

El Ple Municipal ha aprovat avui les modificacions a les Ordenances Fiscals per a l’any vinent. Ho ha fet, només, amb el vot dels dos partits de govern. A destacar l’augment del 20% en el rebut de les escombraries, que sumat al 25% de la pujada d’aquest any, fa que en total s’hagi encarit el rebut un 45% en dos anys. El govern ho atribueix tot a la transposició de la llei de residus i al tancament de l’abocador de Solius, però s’oblida, intencionadament, de la seva responsabilitat directa en la mala gestió feta durant els darrers anys, quan ja era coneguda l’afectació que tindria aquesta nova normativa i el tancament de Solius era més que previsible.

Els successius augments són responsabilitat directa del govern municipal per no haver pres cap decisió significativa durant els darrers anys per avançar en un sistema de pagament per generació, que és que estipula la Llei de residus. Els sistemes de recollida coneguts com a eficients, és a dir el porta a porta o la implantació dels contenidors amb identificació, són prioritaris per complir amb els paràmetres, com ho és disposar d’un pla municipal per arribar a una veritable taxa justa. Cap d’aquestes accions s’ha pres per part del govern municipal en els darrers anys, malgrat ser conscient que no anàvem pel bon camí. Els temes mediambientals de calat, com la gestió dels residus, mai han estat una prioritat per aquest govern.

Portem anys, la primera vegada va ser el 2018, insistint en el tema d’avançar en el model de recollida, però la reiterada negativa del govern ens ha portat a la situació actual: pujades desorbitades del rebut i presses d’última hora per voler canviar la dinàmica. I és que si l’any 2026 no volem patir una altra forta pujada, el govern faria bé en començar a plantejar una adaptació periòdica als canvis per avançar en el pagament per generació. Una adaptació que hauria de passar, com ja hem demanat en més d’una ocasió, per una implantació gradual del porta a porta com a sistema de recollida.

Per altra banda, i amb una clara voluntat recaptatòria, el govern ha aprovat la reducció d’algunes bonificacions de tal manera que s’incrementa la recaptació en determinats impostos, però es fa per la porta del darrera, és a dir, sense augmentar el tipus impositiu però reduint l’import de les possibles bonificacions. Això es dóna, per exemple, en la reducció en les bonificacions per vehicles no contaminants, que passa del 50 al 25%,  o en la bonificació per obres en rehabilitació o pintura de façanes, que abans era del 95% i ara serà del 50%.

El nostre grup presentarà al·legacions a les modificacions aprovades.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »