→ 26 de setembre de 2024. Ple Municipal

El govern podria haver comès frau en la contractació menor, segons es desprèn d'una auditoria interna

Aquest Ple ha estat marcat, sobretot, pel debat al voltant de la sospita en el fraccionament de contractes que ha caigut sobre el govern municipal  a partir d’un informe auditor emès per la pròpia Intervenció. L’informe ha posat sobre la taula la existència de múltiples contractes menors (contractes per imports inferiors a 40.000€ en obres o 15.000€ en serveis i subministraments), tots ells amb una finalitat o objecte idèntic o molt similar i tots subscrits en un mateix any, el 2022, però alguns amb afectació sobre el 2023, el valor estimat dels quals supera, en alguns casos àmpliament, el màxim legal permès per a aquest contractes. Segons diu l’informe, “l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols subscriu contractes susceptibles d’incórrer en fraccionament irregular.” En aquest sentit el nostre regidor ha demanat explicacions al respecte, unes explicacions que no han estat gaire convincents.  Cal tenir en compte que, a més de suposar una mala praxis susceptible de frau, aquesta manera de fer implica un increment en els costos que ha d’assumir l’Ajuntament, ja que en la majoria dels casos surt més econòmic licitar un servei que no pas fraccionar el mateix en diversos contractes (com s’ha fet, segons l’informe, en 11 casos). Uns diners que al final es paguen de més i que, en definitiva, acaben sortint dels impostos i les taxes municipals que, per cert, darrerament no han fet més que pujar. Un altre dels temes delicats que situa l’informe és la reiteració en els contractes menors, la majoria dels quals van a para a les mateixes mans. Destaca, per exemple, el cas d’una de les empreses del sector de la construcció més importants de la ciutat que ha acumulat en un any fins a 80 contractes menors per un import global de més de 270.000 euros. Ara mateix no sabem si la cosa anirà a més i acabarà a la Sindicatura de Comptes o a l’Oficina Antifrau, però resulta prou evident que tot plegat no fa més que posar en quarantena la gestió en la contractació que fa el govern d’aquesta ciutat.

Un altre dels temes important del Ple ha estat l’actualització en el preu del projecte (1,9M€) per a la reforma d’una part de l’antic Hospital per destinar-ho a dependències municipals, concretament les que actualment es troben ubicades a l’edifici de Les Vetlladores i en altres locals de lloguer, com per exemple Recaptació. Aquest és un projecte important per a la ciutat per diversos motius: s’acaba amb la precarietat que des de fa anys pateixen els treballadors i les treballadores que fan la seva feina  a l’edifici de Les Vetlladores, totalment desfasat i obsolet, representa també una millora important per a les persones usuàries, començant per una qüestió bàsica d’accessibilitat, hi haurà un estalvi en el preu que es paga actualment pel lloguer de diversos locals i , finalment, s’allibera un immoble com és el de Les Vetlladores que, amb les obres adients i oportunes, pot tenir una nova finalitat i un nou ús per a la ciutat, per exemple, podria ser la nova seu de l’Escola d’Adults que des de fa anys pateix problemes d’espai i de funcionalitat. El projecte ha comptat amb el nostre vot favorable, tot i que el nostre regidor no s’ha estat de recordar que l’ increment en el preu del projecte no respon a altra cosa que a la mala gestió i planificació del govern. El fet que avui costi gairebé 275.000 euros més que quan es va aprovar l’any 2022 és, simplement, perquè l’obra no es va portar a licitació en el seu moment. Llavors el govern va tenir altres prioritats, com per exemple la cobertura de la riera del Monestir o la reforma de la mateixa Plaça del Monestir, cosa que ha fet endarrerir la licitació de les obres fins aquest 2024 i, lògicament, amb uns preus que s’han d’actualitzar. Esperem que ara, per fi, sigui la bona.

En el Ple d’aquest mes portàvem a debat la redacció i aprovació d’un Pla integral contra les violències masclistes. Finalment el punt ha quedat damunt la taula i pendent de debat per a una propera ocasió.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »