Les escombraries patiran un fort augment de preu

Les escombraries patiran un fort augment de preu

El tancament de Solius posa encara més al descobert la nefasta gestió de les escombraries per part del govern municipal

Fa dos anys que se sap que l’abocador de Solius té els dies comptats i en fa uns quans més que venim alertant del greu problema dels residus. Es tractava, simplement, de planificar i de tenir una certa sensibilització i valentia en la gestió. Mesures, totes elles plantejades per nosaltres, com la gradual implantació del porta a porta, la reforma i foment de la deixalleria municipal, la renovació de la deixalleria mòbil, la integració de la fracció rebuig a la recollida comercial o l’immediat tancament amb xip dels contenidors de rebuig, haurien servit perquè avui tinguéssim una reducció en els costos econòmics, una ciutat amb una millor salut mediambiental i, en general, perquè el tancament de Solius no ens afectés de la manera traumàtica com ho està fent.

No obstant, si ens preguntem que ha fet al respecte el govern municipal durant els darrers anys la resposta és ben simple: no ha fet res, o millor dit, ha fet tot el contrari al que s’hauria d’haver fet. Ha fomentat encara més la fracció rebuig posant més contenidors que mai de color gris (el rebuig és la fracció més afectada pel tancament de Solius i és la que té un cost més alt per a la ciutat, tant a nivell ambiental com econòmic). Com a resultat final, no fem més que incrementar les tones de rebuig i, per tant, els costos econòmics i ambientals.

Ja s’han guardat prou bé de no pujar per a aquest any electoral la taxa del rebut de les escombraries, fent que l’augment del cost ho assumeixi la ciutat (un augment que ve derivat de la pujada del preu del cànon, del combustible i dels nostres pèssims nivells de reciclatge), però que ja no es podrà continuar amagant de cares al 2024 i que repercutirà directament en el rebut de les escombraries. A més, i com a conseqüència del tancament de Solius que es convertirà en una planta de compactació d ‘on sortiran els camions cap als abocadors de Lloret o Vacarisses, la recollida tindrà un cost addicional de 18 euros per tona, entre 160.000 i 180.000 euros/any, que repercutirà directament sobre la taxa, és a dir, en el rebut que pagarem tots i totes.

No només es tracta d’oferir una imatge de ciutat neta, sinó també de què fem amb els residus que recollim. I, fins a data d’avui, el govern de TxSF-PSC s’ha limitat simplement a amagar la brutícia sota l’estora per intentar, de passada, amagar també la seva nefasta gestió en tot el tema de les escombraries.

 

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »