146 dones han patit violència masclista a Sant Feliu de Guíxols durant els deu primers mesos de l’any

146 dones han patit violència masclista a Sant Feliu de Guíxols durant els deu primers mesos de l’any

La nostra formació està treballant en la redacció d’un Pla municipal contra la violència masclista

La jornada sobre violència de gènere, que vam realitzar dies enrere, va evidenciar com una part important de les dones del nostre municipi han patit, i pateixen, algun tipus de violència de gènere. Concretament, i durant el 2021, gairebé el 2% de les dones censades a Sant Feliu de Guíxols amb edats compreses entre 17 i 65 anys van declarar haver patit algun tipus de violència masclista. En total, aquell any van ser 149 els casos declarats. Enguany, a 31 d’octubre, els casos declarats ja sumen 146, una dada que ens fa preveure que hi haurà un repunt en relació a l’any anterior, evidenciant que aquest és un greu problema social i polític que encara es troba lluny de resoldre’s.

També es va evidenciar com de lenta és sovint la justícia al moment d’actuar davant d’un cas de violència de gènere i la importància que té en aquests casos el treball en xarxa per part de tots els estaments de l’administració. L’aposta inequívoca del govern central per dotar el Ministeri per a la Igualtat amb prou jerarquia i recursos, el Pacte d’Estat contra la Violència Masclista o la recent aprovació de la Llei del “solo sí és sí”, són elements que han ajudat a avançar en els drets de les dones, però és evident que encara queda molta feina per fer.

A nivell de Sant Feliu de Guíxols és preocupant que el 59% de les dones víctimes de violència optin per no presentar una denúncia davant el jutjat, com també ho és que el 53% d’elles no hagin rebut cap tipus d’atenció psicològica. Una altra dada preocupant a nivell del municipi és que el 40 % de les dones que pateixen violència de gènere, no reben cap seguiment per part de cap educadora o educador social. Cal recordar que a Sant Feliu de Guíxols la violència masclista és una competència directa dels Serveis Socials Municipals i no està delegada a cap acord de col·laboració amb el SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de la comarca, com si que passa en molts municipis.

A la jornada es van establir les bases del que serà el Pla Municipal contra la Violència Masclista que la formació presentarà d’aquí a uns mesos. Aquest Pla tindrà com a objectiu principal involucrar a tota la societat civil i agents socials del municipi en la problemàtica de la violència de gènere per enfortir, facilitar i millorar la resposta que es pugui donar des de l’Ajuntament i, alhora, proporcionar totes aquelles eines que es puguin requerir per incrementar la prevenció i avançar cap a un model d’atenció municipal més eficient.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »