→ 26 d’agost de 2021. Ple municipal

El contracte de control i auditoria de la gestió dels residus municipals que ha aprovat el govern, no garanteix assolir els nivells mínims de sostenibilitat

El Ple d’avui ha aprovat la licitació del contracte que haurà de servir per controlar i auditar el servei de les escombraries a partir de la posada en marxa del nou contracte (el Ple que haurà d’aprovar la seva adjudicació està previst en principi per a la setmana vinent). Aquest és un contracte que estableix les pautes de control i auditoria, ho fa a partir de dos elements: la presència dels equips i la prestació de les tasques, que estan regulats en l’apartat de prescripcions tècniques del nou contracte de les escombraries. El primer d’aquests elements incideix únicament en la neteja viària, mentre que l’altre té un ventall més ampli on, d’entrada, hi caben qüestions referents a la recollida selectiva, la deixalleria o la generació de residus. No obstant, i al moment de penalitzar el grau d’incompliment, resulta que només els objectius corresponents al control sobre la presència dels equips, que es basa en l’absentisme laboral i el rendiment del personal, són tinguts en compte. El fet que no hi hagi un objectiu anual avaluable per assolir en recollida selectiva i que aquest no formi part dels criteris de penalització, ha condicionat la nostra abstenció.

Per altra banda, el govern ha tirat enrere la nostra proposta per millorar la regulació de la recollida selectiva i arribar als objectius marcats de sostenibilitat. Una proposta que s’articulava a partir de quatre accions concretes:

-Aplicar, sense més demora una vegada adjudicat el nou contracte que serà en breu, les modificacions previstes en el mateix per implementar des del primer moment la tecnologia de tancament i identificació amb xip dels contenidors de totes les fraccions.

-Ampliar la recollida comercial a la fracció de rebuig.

-Reforçar la deixalleria municipal i no perdre la deixalleria mòbil, al contrari millorar-ne la freqüència.

-Posar en marxa, com ja s’està fent en alguna ciutat amb èxit de participació,  un projecte de compostatge comunitari, fora dels espais d’horts urbans, com una via alternativa a la recollida i tractament de les restes orgàniques dels residus domèstics.

Totes aquestes propostes ens haurien permès com a ciutat donar un salt qualitatiu en el tema de la taxa de recollida selectiva; una recollida selectiva que avui tenim acreditada en un 42% i que segons els estàndards òptims hauria de ser de com a mínim del 50%. La mateixa taxa que pel 2025 se situa com a mínim en un 55% i el 2030 ho fa en un 60% i que, any rere any, ens penalitza i provoca que la ciutat hagi de pagar més per l’increment gradual en el preu del cànon de les escombraires; un increment que a l’any següent va a parar al nostre rebut de les escombraries.

Finalment el Ple també ha donat llum verda, com acostuma a ser habitual, a un seguit de modificacions i transferències de crèdit i ha fet lectura d’una declaració institucional de suport al poble d’Afganistan, especialment dones i nenes, davant els últims esdeveniments que està vivint el país.

En l’apartat de preguntes el nostre regidor ha tornat a insistir en el fet que la glorieta de pedra que hi ha al final del Club Nàutic estigui tancada al pas de vianants. Aquest és un espai agradable que sempre ha estat obert al públic i que d’un temps cap a aquí el Club Nàutic ha decidit tancar. També s’ha interessat pel servei de la barca de neteja de les aigües a la riba de la platja, que aquest estiu no ha funcionat, i pels horaris de la Biblioteca Municipal de cares al setembre i el curs vinent.

 

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »