→ 25 de febrer de 2021. Ple municipal

L'adhesió de la ciutat al PAESC (Pacte de les Alcaldies per a l’Energia Sostenible i el Clima) obre una porta a participar activament en la lluita contra l'emergència climàtica.

En el ple d’avui la nostra formació ha donat suport a la proposta del govern sobre quatre projectes d’arranjament i reparació urbanística, tots ells conseqüència del temporal Glòria d’ara farà poc més d’un any.  Aquestes obres són les que afecten a les escales d’accés a la Cala Ametller (per un import total de 69.000€), a la retirada d’una esllavissada del massís rocós en el tram de camí de Ronda que hi ha a l’alçada de la Cala de Cap de Mort i la Cala d’en Oliu, (per un cost de 30.000€), a les escales d’accés a Cala Maset (amb un cost estimat de 91.000€) i, finalment, a la reconstrucció del mur del mirador de les triadores, en el C/Sicília a la zona de la Volta de l’Ametller (aquest amb un cost de 92.000€). En aquest punt, el nostre regidor s’ha interessat sobre l’estat de la barana i dels graons de fusta que hi ha al llarg del recorregut del camí de ronda. Alguns trams presenten un estat que caldria arreglar, més que res, com a mesura preventiva a qualsevol accident.

En el tema de les mocions, les dues que s’han portat a Ple han obtingut el consens necessari. La primera, de JxCAT, per a la creació d’un centre de Trail Running a la ciutat ho ha fet per unanimitat. Cal dir, no obstant, que el text definitiu s’ha vist retallat en relació a la proposta inicial que es va presentar a la comissió informativa. El govern l’ha acceptat, però a canvi de deixar a fora de la part resolutiva qüestions com: “creació del recurs turístic i esportiu en l’organigrama municipal per contribuir al creixement econòmic de la ciutat”, s’entén a partir de potenciar aquest atractiu turístic  o “establir el centre de trail running, amb tots els serveis necessaris, a la casa de Cal Pitxo”, perquè aquesta es converteixi en el futur centre neuràlgic. Sigui com sigui, la nostra formació pensa que aquesta aposta que fa la ciutat pel trail running (al menys en teoria, després a la pràctica ja veurem) és una bona iniciativa i que té recorregut.

La segona de les mocions, aquesta presentada pel nostre grup, feia referència a la defensa de la llibertat d’expressió, sempre a partir de dos qüestions essencials: la llibertat d’expressió és un dret fonamental i res justifica l’ús de la violència i els actes vandàlics en les manifestacions. Les fronteres de la llibertat d’expressió haurien de ser molt mesurades i molt justificades i, en cap cas, pensem que s’haurien d’articular a partir d’uns articles del codi penal que provenen, encara, dels anys de la dictadura. Per això és tant important la reforma del codi penal en relació a aspectes fonamentals com la llibertat d’expressió o el delicte de sedició. La moció ha prosperat amb les úniques abstencions del PSC.

En un altre punt, el nostre grup ha votat en contra d’aprovar el pagament d’una factura per import de 12.167€ corresponents als costos de la grua municipal del passat mes de novembre. El vot contrari no ha estat tant per abonar uns serveis que s’han fet, sinó per posar en evidència el motiu dels mateixos. Recordem que aquell mes l’activitat de la grua municipal va provocar més d’una queixa i més d’un comentari a les xarxes socials. Ningú posa en dubte la necessitat de disposar d’un servei de grua, però si qüestionem que just abans de l’adjudicació d’un nou contracte es produís un augment sobtat dels serveis. El govern, en aquest punt, s’ha quedat sol.

Abans de començar el Ple s’ha llegit un manifest unitari en relació al 8 de març, Dia internacional de les dones.  Avui en dia la desigualtat entre homes i dones s’expressa arreu: en la quotidianitat del món laboral, en quant a la bretxa salarial o la igualtat d’oportunitats, també en l’àmbit familiar, on les dones assumeixen la gran major part del treball domèstic i de cures, i en l’àmbit institucional, on encara massa sovint la dona s’ha d’esforçar el doble per arribar a determinats càrrecs públics. També hi ha una discriminació econòmica (avui la pobresa està molt feminitzada) i una discriminació en forma explícita de violència masclista. Per tot plegat, els ajuntaments estem obligats a treballar en la línia de continuar avançant en la prevenció de qualsevol tipus de discriminació i en la millor definició d’estratègies concretes per fer front a aquestes desigualtats.

Per cert que el Ple ha aprovat, a proposta del propi govern, l’adhesió de Sant Feliu de Guíxols al PAESC (Pacte de les Alcaldies per a l’Energia Sostenible i el Clima). D’això ens hi referirem en un post a part, perquè mereix una certa reflexió.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »