Presentat el nou Museu Carmen Thyssen  

Presentat el nou Museu Carmen Thyssen  

L’obra costarà 7 milions d’euros, s’encaixarà amb el Monestir per la part on actualment hi ha la plaça Abadia i obrirà al públic l’any 2023

El futur Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols s’ha presentat avui en societat.  Els arquitectes encarregats de redactar el projecte, el despatx Nieto-Sobejano, han explicat els detalls de la seva proposta. Per cert, un punt i a part, aquest és el mateix despatx que està construint un xalet de grans dimensions a Punta Brava, en una zona protegida i sobre la qual vam presentar al·legacions a la Generalitat perquè sigui desclassificada, però que el govern local no va voler atendre i es va afanyar a concedir la llicència d’obres abans que la Generalitat aprovi definitivament el nou Pla Director Urbanísitc Costaner.

L’ampliació del Monestir (edifici declarat Patrimoni Cultural d’Interès Nacional) es farà a través de la construcció d’un “claustre del segle XXI”, com l’han definit els arquitectes, que tindrà forma de “cub” i que ocuparà l’espai lliure que avui hi ha a la plaça Abadia. L’accés serà pel vestíbul principal, el mateix que hi ha actualment just al davant de l’Arc de Sant Benet, que donarà peu a una zona d’informació i accés al “claustre”. Aquí s’hi ubicarà un espai polivalent per a altres esdeveniments culturals i artístics,  la botiga i les zones d’emmagatzematge, en un semisoterrani que es comunicaran directament amb la zona de càrrega i descàrrega. La idea és que el sostre del “cub” sigui una mena de jardí que connecti visualment amb els Jardins del Monestir. Aquest espai s’integrarà, d’aquesta manera ho defineixen els arquitectes, amb el Monestir per permetre la comunicació i l’accés a les plantes que es rehabilitaran i que serà, ja a dins del Monestir, on hi haurà l’exposició permanent de la col·lecció de pintura catalana dels segles XIX i XX i on també s’organitzaran les mostres temporals de cada estiu. El nou espai també tindrà continuïtat amb els Jardins del Monestir.

El cost previst de l’obra és de 7 milions d’euros. Aquest pressupost inclou la rehabilitació de les plantes del Monestir, la construcció d’aquest nou espai “cub” i la seva comunicació amb l’interior de l’edifici històric; però no contempla les millores d’urbanització de l’accés. A data d’avui la Diputació de Girona ha confirmat una subvenció total per a l’obra d’1,2 milions d’euros, per la seva part la Generalitat no ha confirmat cap aportació econòmica al projecte; amb la qual cosa ara mateix la resta del finançament (5.800.000 €) haurà de sortir íntegrament de les arques municipals d’aqui a la primavera de 2023, que és la data prevista per a la inauguració.

La nostra formació, i com ja ha manifestat en més d’una ocasió, comparteix els aspectes positius que el Museu Espai Carmen Thyssen aporta a la ciutat, al mateix temps que valora el sistema fins ara  d’exposicions temporals que pensem s’adapta a les característiques i les possibilitats de la nostra ciutat. Per això mateix l’actual projecte, molt ambiciós, ens genera algun dubte seriós i raonable. El primer és la viabilitat d’una obra d’aquesta envergadura, més encara en els temps actuals i en un context de crisi que es preveu serà sever i llarg en el temps. Un altre, tenint en compte que l’acord i la cessió de les obres és per 20 anys, és l’amortització raonable de l’obra, tant des d’una perspectiva econòmica com d’ús, sobretot si al final dels 20 anys no hi ha una renovació o si abans de la finalització de l’acord hi ha alguna acció “sobrevinguda” de la baronessa o del seu descendent (no hem de perdre de vista els seus alts i baixos, per exemple, amb la Diputació de Màlaga per la gestió del museu que té a la ciutat malaguenya, o les seus interminables disputes amb el Ministeri de Cultura en relació amb la interpretació dels contractes de cessió d’obres en relació al Thyssen de Madrid). I, per altra banda, no podem obviar l’impacte visual que pot suposar aquest encaix de l’obra moderna sobre el conjunt monumental del Monestir, de fet, durant la presentació, l’arquitecta responsable ja ha comentat la complexitat de l’obra. De moment, el següent pas serà l’aprovació del projecte executiu de l’obra, que es preveu sigui entre gener i febrer de l’any vinent, i a continuació poder començar amb els tràmits per fer la licitació.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »