→ 30 de gener de 2020. Ple municipal

La nostra formació mai hauria donat suport a un augment del tipus de gravamen en l’IBI (que passarà del 0’99 al 1,03%) sabent que el mateix any hi hauria una pujada de la base imposable del 3%.

El Ple d’aquest mes ha servit per evidenciar que el govern (TxSF-PSC) s’ha quedat sol defensant una pujada de l’IBI que, lluny del 3,92% que va anunciar mesos enrere, tindrà un efecte a les butxaques dels contribuents que se situarà entre un 6 i un 7%, un cop revaloritzats en un 3% els valors cadastrals de tots els immobles. El nostre regidor ha lamentat que en el ple de les Ordenances Fiscals, que es va fer a l’octubre, el govern amagués que havia demanat una revalorització dels valors cadastrals. De fet, Jordi Lloveras ha deixat clar que “per més que fos el primer any del mandat, per més que portessim quatre anys de congelació en l’impost o per més propostes que ens acceptés el govern, mai hauríem donat suport a gravar per partida doble un impost directe i menys quan ens referim a gent treballadora, que ara veurà com, de sobte, l’IBI li representarà un augment, entre aquest any i l’any passat, al voltant dels 40 euros; això un sol impost, després caldrà sumar-hi altres pujades com la taxa d’escombraries o alguns preus públics. Per a nosaltres, això és un increment excessiu”. En aquest sentit, el nostre regidor s’ha retractat públicament del vot emès llavors, deixant clar que avui aquest seria un altre i que la seva formació mai hauria donat suport a un augment del tipus de gravamen en l’IBI (que passarà del 0’99 al 1,03%) sabent que el mateix any hi haurà una pujada de la base imposable del 3%.  D’aquesta manera Guíxols des del Carrer – En Comú Podem s’ha sumat a la proposta que presentava ERC perquè es modifiqués l’Ordenança Fiscal corresponent i es mantingués per aquest any el tipus anterior (del 0.99%),  ja que enguany haurem d’assumir el cost de l’increment del 3% del valor cadastral. Es tractava, en definitiva, de repartir l’augment en diferents anys i no fer-ho tot de cop. La proposta no ha prosperat.

En un altre punt del Ple, s’ha aprovat la nostra proposta pel manteniment, arranjament i ampliació dels panells informatius d’índole cultural i patrimonial que tenim en el municipi. Recordem que n’hi han una vintena repartits arreu de varis formats i mides.  Al nostre entendre aquests panells representen un actiu important alhora d’explicar i conèixer la història i el patrimoni de la nostra ciutat i, en aquest sentit, és un atractiu més de la ciutat que cal cuidar i potenciar. Malauradament n’hi han alguns, nosaltres en hem compatibilizat cinc en concret, que estan tan deteriorats i fets malbé que caldria canviar-los de manera immediata. Després n’hi han un parell, per exemple, que contenen errors de transcripció que també caldria corregir o esmenar. Per altra banda, també parlem d’ampliar-ne el nombre en funció d’aquells espais de la ciutat que pensem es mereixerien tenir un d’aquests panells o plafons informatius. En aquest sentit, i sense tancar cap proposta a nous indrets que pugui sortir, nosaltres en hem proposat com a mínim dos de nous:  un seria a l’entrada dels Jardins del Monestir, un espai enjardinat de prop de 5.000 metres quadrats, en mans privades des de feia dos segles i antigament propietat del Monestir, i que la ciutat va recuperar com a patrimoni propi l’any 2016; i l’altre seria en una de les entrades de La Rambla. Un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat i que l’any 2017 va veure com, conseqüència d’uns fets històrics, canviava de nom, o més ben dit, es desvinculava del nom propi que havia mantingut des de feia més de cent anys. Sempre és bo recordar, per no oblidar, les ignomínies més miserables a les que pot arribar l’ésser humà com és el cas de l’esclavisme. Creiem, sincerament, que aquest panell de La Rambla és un deute que té la ciutat a les milers d’ànimes que van deixar la llibertat i la vida per culpa de la cobdícina d’uns quants.

El Ple també ha aprovat, entre altres coses, el Pla Normatiu 2020, l’increment del 2% en les retribucions del personal i ha donat compte del Pla Anual de Control Financer pel 2020. Finalment, s’han aprovat dues mocions referents a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar Quim Torra com a diputat i Oriol Junqueras com a eurodiputat.  El grup parlamentari de En Comú -Podem ja ha expressat àmpliament el seu rebuig a aquesta decisió, doncs entén que la JEC s’ha extralimitat en les seves funcions perquè és un òrgan de caràcter administratiu i no jurisdiccional i perquè vulnera l’Estatut d’Autonomia -que és llei orgànica- i el Reglament del Parlament de Catalunya.  Dit això, i més enllà de si Quim Torra és diputat o no, continua sent el President de la Generalitat, com han afirmat els mateixos lletrats del Parlament perquè no hi ha condemna ferma i perquè en cap lloc, ni Estatut ni Reglament, diu que el President ho deixa de ser automàticament si deixa de ser diputat. Per tant, el fet de plantejar com s’ha fet una batalla sense quarter per l’acta de diputat de Quim Torra és una altra mostra de simbolisme que no té cap sentit pràctic ni porta enlloc. Pensem que el que toca ara, a tots els nivell polítics, és obrir una nova etapa de diàleg i que, en aquest sentit, insistir en la gesticulació o el simbolisme, no és un bon punt de partida.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »