→ 25 de juliol de 2019. Ple Municipal

El govern (TxSF-PSC) torna a evidenciar una preocupant falta de conscienciació amb temes de salut pública i medi ambient

No ha prosperat, amb els vots en contra de TxSF i PSC, una moció nostra que demanava un pla per a la progressiva eradicació del glifosat.

El glifosat és, segurament, l’herbicida químic més utilitzat al món. Com a tal constitueix el principi actiu de molts productes comercialitzats sota diferentes denominacions, la més coneguda d’elles és el Roundup que fa servir l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols en les seves zones verdes i per eliminar males herbes de les voreres i espais públics. L’any 2015 l’OMS va declarar aquest producte com a “probablement cancerigen per a humans”. L’any 2017 la Unió Europera es va marcar un període de cinc anys, fins el 2022, per a reavaluar els possibles efectes nocius del producte; no obstant alguns països (Austira, Bèlgica, Holanda i Dinamarca) ja han començat a restringir-ne l’ús sense esperar a veure que decideix l’Eurocambra. L’agost de l’any passat un Tribunal Superior dels EUA va marcar un precedent quan va ordenar a Monsanto (empresa que fabrica el Roundup) a pagar gairebé 300 milions de dòlars en indemnitzacions a persones agricultores malaltes de càncer. Era la primera vegada que es relacionava de manera tant directa glifosat i càncer.

Guíxols des del Carrer – En Comú Podem proposava un procés progressiu de substitució del glifosat per altres herbicides fets a base d’ingredients naturals, com per exemple el vinagre de fusta o l’alcohol de cereals, i per altres mètodes de treball com l’ús de màquines desbrossadores. D’aquesta manera l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols es marcava un període màxim d’un any per fer efectiva la total eradicació del glifosat dels seus espais públics. Un altre punt de la moció desestimada feia referència, en el cas dels sector privat, a mantenir converses i organitzar sessions formatives  amb les empreses i els particulars que puguin estar fent servir el glifosat per tal de conscienciar-los sobre l’ús d’aquest herbicida químic.

Cada dia més municipis d’arreu de Catalunya, i del conjunt de l’estat espanyol i de països europeus, s’estan mostrant contraris a l’ús d’aquest herbicida químic pels seus treballs de neteja i manteniment urbà. Malauradament aquest no serà el cas del nostre municipi on, una vegada més, hem de lamentar la poca consciència del govern (TxSF-PSC) en temes ambientals i de salut pública.

Altres temes aprovats en el Ple d’avui han estat el projecte d’urbanització del C/ Doctor Rovira cantonada amb C/Pecher; l’increment de les partides pressupostàries per fer front al pagament de les hores extres del personal de la brigada municipal i de la policia local; i una aprovació de suplement de crèdit, per valor total de 390.000 euros, per fer front a un seguit de despeses diverses una vegada el govern ha decidit mantenir els pressupostos prorrogats fins a final d’any.

En l’apartat de precs i preguntes, el nostre regidor ha traslladat al govern el prec que durant les hores de visita s’obri la porta del cementiri municipal que dóna a la Ronda Narcís Massanas, aquella que dóna entrada al que es coneix com a cementiri civil o protestant.  Per unes feines de manteniment es va deixar d’obrir en el seu moment i avui, prop de sis mesos després i amb les feines ja fetes, continua sense obrir-se per facilitar l’accés dels visitants.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »