→ 25 d’octubre de 2018. Ple Municipal. Nota del Grup

GdC tornarà a plantejar la tarifació social en la propera legislatura perquè continua sent l’únic sistema que garanteix, alhora, la funció social, la qualitat de l’oferta i la sostenibilitat econòmica dels serveis públics municipals.

El govern de la ciutat (TSF-ERC-PSC) ha desestimat els vuits punts de la nostra proposta per a una fiscalitat municipal més justa, verda i amb perspectiva de gènere, si bé ha reconegut la viabilitat de la majoria de les propostes i s’ha emplaçat a tenir-les en compte en un futur. Algunes de les mesures que proposàvem eren, entre altres: bonificacions en l’IBI per a instal·lacions a les llars de plaques tèrmiques i plaques fotovoltàiques, és a dir, per a la generació pròpia d’aigua calenta o electricitat. També, en relació a l’IBI, proposàvem un increment per a aquells immobles amb un valor superior a 300.000 euros i un altre augment per a aquelles vivendes buides que es destinin a ús turísitc. Altres bonificacions eren per a obres destinades a les instal·lacions per l’adaptació en els immobles d’espais i accesos per a persones amb mobilitat reduïda, i també, per a les obres destinades a les instal·lacions de infraestructures per a la càrrega de vehicles elèctrics.Un altre dels punts de la proposta era la creació d’una nova taxa per a la inspecció tècnica de l’habitatge propietat d’entitats bancaries i grans tenidors desocupat de manera permanent i, arribat el cas, poder iniciar els tràmits d’expropiació temporal per la cessió de l’habitatge per a lloguer o ús social. Finalment la proposta recollia una sèrie de treballs o estudis, entre ells, la fiscalitat municipal vista des d’una perspectiva de gènere o l’elaboració d’una memòria no només quantitativa sinó també qualitativa dels tributs, taxes i preus públics.

Entre altres temes, el Ple ha concedit la medalla d’or de la ciutat al veí Isidre Ribera Arxer. En la seva intervenció el nostre regidor ha destacat el paper actiu i dinàmic que té el teixit associatiu de la nostra ciutat i, en aquest sentit, ha remarcat el reconeixement no només a l’Isidre, sinó també a totes les persones que, com ell, dediquen part del seu temps, cadascu i cadascuna dins de les seves possibilitats, a fer que la ciutat sigui en definitiva un espai millor.

També s’han presentat en el ple d’avui les conclusions de la feina feta per la Comissió d’Estudi de la Tarifació Social, que es va crear l’any 2016 a partir d’una proposta del nostre grup. El nostre regidor ha destacat la feina feta i ha agraït al govern la seva voluntat de transparència i participació, malgrat no compartir la conclusió final de la Comissió que ha estat la de no aplicar aquest sistema en els nostres preus públics. Una decisió que el nostre regidor ha lamentat. En aquest sentit, ha argumentat que hi ha dues coses que el govern no ha sabut, o no ha volgut, veure. Una, és la diferència que hi ha entre allò que és igual i allò que és equitatiu, malgrat que això signifiqui lògicament que quan més alta sigui la renda de l’unitat de convivència més alt serà el preu públic. I l’altra és que el sistema de tarifació social no exclou, en cap cas, a les bonificacions. Són complementaris. En el sistema actual tothom paga un preu únic, excepte les bonificacions que són mínimes; i en canvi en el sistema de la tarifació social hi han les mateixes bonificacions, però les unitats de convivència que no estan bonificades no paguen el mateix, sinó que ho fan en funció de la seva realitat econòmica.Ja avancem que el nostre grup, de cares a la propera legislatura municipal, ho tornarà a plantejar perquè, sincerament, creiem que la tarifació social continua sent l’únic sistema que garanteix, alhora, la funció social, la qualitat de l’oferta i la sostenibilitat econòmica dels serveis públics municipals.

 

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »