La queixa per la tala dels 15 oms arriba al final del seu recorregut

La queixa per la tala dels 15 oms arriba al final del seu recorregut

Cal valorar que l'actuació ha servit per desmuntar l’embolat del govern municipal i aclarir que la mort dels arbres era l’única solució al seu únic projecte.

En el seu moment, quan el govern de la ciutat (TSF-ERC-PSC) va decidir unilateralment canviar el projecte inicial i carregar-se els 15 exemplars d’oms que durant dècades han format part del paisatge de la nostra badia, ens vam plantejar quines accions podíem fer com a grup municipal. Es tractava d’intentar salvar els arbres, però també de mostrar el nostre rebuig a un projecte que a mesura que avança deixa entreveure un excés de formigó que s’acabarà menjant, ja no només els arbres com ha fet, sinó també part de la sorra de la platja. Per això, i al marge de promoure la mobilització ciutadana (recordeu que vam recollir més de set-centes signatures en contra de la mort dels arbres), vam decidir externalitzar el conflicte i demanar empara a una tercera part.  Llavors, en el si del grup, es van contemplar diverses opcions: presentar un recurs davant el Tribunal Superior de Catalunya per demanar la nul·litat de l’acord del Ple on s’insta a la descatalogació dels arbres, o bé, denunciar a la Fiscalia de Medi Ambient la destrucció d’un enclavament peculiar d’oms a la costa catalana, una altra opció era presentar directament un escrit de denúncia al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, o també es va plantejar fer arribar una queixa a l’Ofícina de Medi Ambient del Síndic de Greuges de Catalunya. Finalment es va optar per aquesta última, ja que no comportava costos judicials i tenia un temps d’acceptació i resposta ràpid, com així s’ha demostrat. Ahir vam rebre una nova comunicació de l’Oficina del Síndic que deia, textualment “… vull que sapigueu que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols m’ha fet arribar la resposta a la meva petició sobre aquest cas. Així, un cop estudiada amb deteniment la documentació, que em consta que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols també us ha fet arribar, heu de saber que no aprecio indicis en l’actuació de l’administració municipal que justifiquin la continuació de la meva intervenció. Agraeixo la confiança que m’heu fet, i resto a la vostra disposició per a qualsevol altre assumpte que em vulgueu plantejar i en el qual sigui possible la meva intervenció …” És evident que amb aquesta comunicació el tema queda tancat i res es mourà, ja ens ho intuíem, però si que cal reconèixer que tot plegat ha servit per desmuntar l’embolat del govern municipal quan afirma que la mort dels arbres era l’única solució viable. Si, clar, era l’única solució perquè el projecte del govern era únic i no contemplava cap variació al respecte (ni d’execució de l’obra ni de calendari). Els informes que hem pogut consultar, a partir de la demanda d’informació que fa el Síndic, deixen en evidència que el govern de l’Ajuntament mai es va plantejar noves mesures preventives abans que procedir a la tala dels arbres, bàsicament perquè  aquesta era la solució més fàcil, ràpida i econòmica, que no l’única. Volem agraïr novament el suport de les més de 700 persones que en el seu moment van signar per protegir els arbres i també a totes aquelles que aquests dies s’han dirigit al nostre grup o al nostre regidor per interessar-se pel tema. Gràcies.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »