8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora

8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora

Guíxols des del Carrer emplaça a tota la ciutadania a participar dels actes que s’organitzen a la ciutat, per fer del 8 de març un acte de visibilitat i de reconeixement de la dona treballadora.

El dia 8 de març commemorem el Dia Internacional de la Dona Treballadora, però… per què ho fem tal dia com aquest? L’any 1857 les obreres de la fàbrica Cotton a Nova York s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien. El 8 de març havien ocupat, en senyal de protesta, una nau de la fàbrica. Aquell dia el propietari les va tancar i va calar-hi foc, van morir les 129 treballadores que hi havia dins. És evident, doncs, que el 8 de març té en el seu orígen un rerefons de lluita de classes i de reivindicació laboral, i és evident també que avui, 160 anys després, aquesta data continua sent necessària per evidenciar la situació de desigualtat que encara pateix la dona respecte a l’home.

Malgrat tot, aquest dia assenyalat no eximeix de l’acció diària. Cal constància i perseverança per fer entendre a la societat que les diferències entre homes i dones les hem anat construint al llarg del temps, que són producte de  la socialització i l’aprenentatge, i que per tant igual que les hem construït nosaltres les podem canviar. Si volem construir una societat més justa i igualitària no podem permetre que una part de la població, les dones, encara a dia d’avui tinguin dificultats per accedir al mercat de treball, cobrin salaris més baixos que els homes, dediquin moltes més hores a les feines de casa que els seus companys i, per si tot plegat no fos poc, pateixen els atacs de la violència masclista.

Guíxols des del Carrer emplaça a tota la ciutadania a participar dels actes que s’organitzen a la ciutat, per fer del 8 de març un acte de visibilitat i de reconeixement de la dona treballadora.

-Taller “Dones i pantalles, de la tele a Instagram”. A càrrec de Gemma Busquets i Roser Solà. De 9 a 11 Hores, a la Biblioteca Pública Octavi Viader.

-Lectura del Manifest, a les 10:45 Hores al pati de l’Ajuntament

-Sortida “El Llegat de les emprenedores”; ruta per a la ciutat visitant llocs emblemàtics. D’11 a 12.30h, des de la plaça de l’Ajuntament. Xocolatada final. Cal inscripció prèvia al 972 820101 o igualtat@guixols.cat

-Exposició “Volem ser lliures! #tremquemestereotips”. Fins el 31 de març a la Biblioteca Pública Octavi Viader.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »