No a la contractació d’empreses que desviïn fons

No a la contractació d’empreses que desviïn fons

Els paradisos fiscals tenen un efecte molt negatiu sobre el finançament dels serveis socials i públics.

L’elusió fiscal de les grans empreses i companyies a través dels paradisos fiscals, a banda de suposar una discriminació econòmica per a petites i mitjanes empreses, redueix considerablement la recaptació pública i, per tant, té un efecte negatiu i nociu sobre la necessària despesa dels serveis socials i el finançament dels serveis públics. A més, i degut a la seva opacitat, els paradisos fiscals faciliten el blanqueig de capitals, la corrupció, el finançament del crim organitzat, de màfies i de grups terroristes, l’encobriment de tràfic d’armes i altres activitats contràries als drets humans i al bé comú. De fet, les greus conseqüències que comporten ha fet que la pròpia Unió Europea comenci a prendre mesures per a obligar a un major control sobre la seva utilització. En aquest sentit, el Parlament Europeu va votar el juliol de l’any passat a favor de que totes les empreses multinacionals hagin de fer públic un llistat de totes les filials que tenen a cada país en el que operen, amb les dades de l’activitat econòmica i el pagament d’impostos en cadascun d’ells.

A l’estat espanyol, el govern avui en funcions del PP es va comprometre a que les empreses hagin de facilitar aquesta informació abans de que s’acabi aquest any 2016, si bé amb la greu limitació que només estaran obligades aquelles empreses que facturin més de 750 milions d’euros a l’any. En l’àmbit català, el Parlament de Catalunya va aprovar la Moció 223/X, sobre les externalitzacions, els subcontractes i les privatitzacions dels serveis públics el 19 de juny de 2015. La moció, en una de les seves parts, insta a la Generalitat a no contractar obres i/o serveis d’empreses que tenen seus o lligams amb paradisos fiscals.

El nostre grup municipal entén que els ajuntaments, des del seu àmbit d’actuació local, també poden col·laborar a reduir l’impacte global dels paradisos fiscals i tractar de modular el comportament de les empreses cap a un model de més responsabilitat social i fiscal. Per això, presentarem una moció en el proper Ple perquè Sant Feliu de Guíxols s’adhereixi a la campanya “Zones lliures de paradisos fiscals” que promou la Plataforma per a una Fiscalitat Justa i Oxfam Intermón a Catalunya.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »