Lamentem que el govern no hagi volgut aprofundir en altres aspectes també lligats a la circulació, en aquest cas de persones i bicicletes
Un cop aprovada ja definitivament la nova Ordenança de Circulació, ara tocarà garantir que es compleixi. És evident que el text millora alguns aspectes, sobretot tot en allò que té a veure amb la circulació dels patinets elèctrics, però també ho és que en altres es queda curta o, simplement, no entra a valorar determinades qüestions. En aquest sentit, lamenten que el nou text no tingui una major cura de les persones vianants ni aprofundeixi en la regulació dels usos de la bicicleta.
La modificació i actualització de l’Ordenança era una reivindicació de molta gent, sobretot a partir del creixement gairebé descontrolat de patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. Amb el nou marc normatiu quedarà prohibit l’ús d’aquests aparells en àrees de vianants, s’haurà de portar casc, no es podran portar auriculars o altres dispositius mentre es condueixen, tampoc podran circular dues persones en un mateix patinet i l’edat mínima per conduir-ho serà de 14 anys. No obstant aquestes millores, sap greu que el govern no hagi volgut treballar una mica més i aprofundir en altres aspectes també lligats a la circulació, en aquest cas de persones i bicicletes.
Hem de recordar que aquesta Ordenança, i malgrat el que pugui semblar sobretot a partir d’alguna intervenció del govern, no només regula els patinets elèctrics, sinó també regula tot el que té a veure amb la circulació de les persones que van a peu o amb cadira de rodes. És evident que s’ha perdut una oportunitat per millorar determinats aspectes lligats a la circulació amb l’objectiu que totes les persones puguin desenvolupar els seus projectes vitals en condicions d’igualtat, començant per un seguit de voreres i passos de vianants que no compleixen amb el compromís de voler ser una ciutat inclusiva. És per això que vam plantejar, sense èxit, que aquesta ordenança anés acompanyada d’un Pla local de millor urbana on, des d’una perspectiva urbanística, es fes un inventari de totes les millores sobre mobilitat a peu que s’han de fer i es prioritzessin en un calendari.
Per altra banda, i en relació als desplaçaments amb bicicleta que també regula l’ordenança, considerem que no té cap sentit que el Passeig del Mar i el Passeig dels Guíxols siguin espais on l’ús de la bicicleta estigui prohibit. S’hauria d’haver adequat millor la normativa a la realitat dels nostres dies on és habitual veure-hi bicicletes, més encara si volem ser una ciutat referent del turisme en bicicleta. Per això hem proposat que, si al final no es modifica la normativa, com a mínim s’habilitin carrils bici en aquests espais i que es procedeixi d’una vegada al desenvolupament del Pla director de la bicicleta a Sant Feliu de Guíxols. Aquest és un pla al qual es va comprometre el govern en el seu moment a proposta nostra, però que porta quatre anys en el calaix.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.