Una auditoria interna mostra indicis que s’haurien fraccionat contractes

Una auditoria interna mostra indicis que s’haurien fraccionat contractes

El nostre regidor ha demanat explicacions davant uns fets susceptibles de ser considerats frau de llei

Un informe emès per la Intervenció de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha posat sobre la taula la existència de múltiples contractes menors (contractes per imports inferiors a 40.000€ en obres o 15.000€ en serveis i subministraments), tots ells amb una finalitat o objecte idèntic o molt similar i tots subscrits en un mateix any, el 2022, però alguns amb afectació sobre el 2023, el valor estimat dels quals supera, en alguns casos àmpliament, el màxim legal permès per a aquest tipus de contractes.

L’informe d’Intervenció diu textualment que: “l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols subscriu contractes susceptibles d’incórrer en fraccionament irregular.”

Guíxols des del Carrer – ECP considera que això, a banda de suposar una mala praxis susceptible de frau, implica un increment de costos que ha d’assumir l’Ajuntament, ja que en la majoria dels casos surt més econòmic licitar un servei que no pas fraccionar el mateix en diversos contractes. Uns diners que al final es paguen de més i que, en definitiva, acaben sortint dels impostos i les taxes municipals.

Per altra banda l’Informe posa de manifest l’existència de diversos contractes amb un objecte idèntic o molt similar,  tots ells dins d’un mateix exercici i superant en tots els casos el màxim legal estipulat per a contractes menors. En concret es refereix a 11 situacions on, segons Intervenció, s’hauria haver anat a licitació però no s’ha fet i que, per tant, el fraccionament dels contractes ha permès estalviar-se la concurrència pública i anar a adjudicació directa.

Un altre dels temes delicats que situa l’informe és la reiteració en els contractes menors, la majoria dels quals van a parar a les mateixes mans. Destaca, per exemple, el cas d’una de les empreses del sector de la construcció més grans de la ciutat que ha acumulat en un any fins a 80 contractes menors per un import global de més de 270.000 euros.

La nostra formació considera que estem davant d’un cas de mala praxis en la contractació i d’un abús en la utilització de la figura del contracte menor. Per això ja vam demanar explicacions en el darrer Ple municipal, unes explicacions que van ser totalment insuficients i que posen en evidència la gestió en la contractació feta pel govern actual. En aquest sentit, demanarem informació al respecte per analitzar l’evolució de la contractació menor des de l’any 2018, quan entra en vigor la nova actualització de llei de contractació,  i comprovar si les irregularitats es corresponen només a un any en concret, el 2022 o, per contra, han estat una pràctica habitual dels darrers anys.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »