→26 de gener de 2023. Ple municipal

El govern Motas eludeix qualsevol responsabilitat sobre el tancament de Solius, malgrat que durant els darrers anys no ha fet res per disminuir la fracció rebuig

El govern ha aprovat la nostra proposta per ampliar les hores d’obertura de la biblioteca municipal. Actualment, amb 34 hores lectives a la setmana, som el municipi de les comarques gironines amb menys hores d’obertura en proporció al nombre d’habitants.  La mitjana de les hores setmanals d’obertura d’aquests equipaments se situa al voltant de les 40 hores en poblacions de més de 20.000 habitants, per això hem demanat que s’ampliïn les hores d’obertura i avançar cap a la mitjana. D’aquesta manera podrem tenir oberta la biblioteca durant els matins dels dilluns, dimecres i divendres, actualment tancada.

No ha prosperat, en canvi, una altra de les nostres propostes, en aquest cas per actualitzar l’ordenança municipal sobre la qualitat de l’aire que està totalment obsoleta, començar a treballar amb la regulació de zones de baixa emissió (obligatòries abans del 2025) i demanar l’establiment de nous punts de mesura de la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica. Hem de tenir present que la contaminació atmosfèrica no només té efectes negatius sobre el canvi climàtic, sinó que també és causa directa de malalties cerebrovasculars, càncers de pulmó i pneumopaties cròniques. El govern de TxSF i PSC, malgrat el seu teòric compromís amb l’Acord per la Qualitat de l’Aire de Catalunya, continua eludint qualsevol responsabilitat que tingui a veure amb la lluita contra la situació d’emergència climàtica. És com si això no anés amb Sant Feliu de Guíxols.

El Ple també ha aprovat la modificació definitiva del planejament urbà de varis sectors per desenvolupar a l’entorn de la zona de Sant Amanç. En aquest punt, el nostre regidor ha recordat la problemàtica encara existent amb els veïns de l’urbanització que dóna nom a la zona, perquè han de fer front directament al pagament de l’enllumenat públic i de les reparacions dels seus carrers, tot i que paguen l’IBI com qualsevol altre subjecte passiu. En aquest sentit ha demanat que es busqui una solució. També ha volgut recordar que en el seu moment, quan es va fer l’aprovació inicial, es va dir que l’Ajuntament tindria una part de participació en les parcel·les que hi ha davant de l’Escola l’Ardenya, amb la voluntat que es convertís en un sector amb vivenda de protecció oficial.

En l’apartat de Preguntes hem situat  la problemàtica del tancament de l’abocador de Solius. El govern de la ciutat ha respost tirant pilotes fora i passant tota la responsabilitat a la Generalitat. Per a nosaltres, el fet que l’abocador s’hagi de tancar quan abans millor i que sigui la Generalitat qui acabi assumint els costos de la clausura, no vol dir en absolut que com a ciutat ens hàgim de treure la pols del damunt com si no hi tinguéssim res a veure ni res a fer. Fa anys que es coneix el problema de l’abocador i fa anys que, en el millor dels casos, se li donava una vida útil fins el 2025. La sentència de tancament va sortir el juliol de 2020, fa dos anys i mig, i malgrat això, encara hem empitjorat més el problema perquè l’últim any comptabilitzat, el 2021, Sant Feliu de Guíxols hi ha abocat més residus que mai: 8.100 tones. Ni s’ha volgut canviat el sistema en la gestió de la recollida per ser més eficients, ni s’han tirat endavant noves accions per millorar el reciclatge… al contrari, malgrat que es coneixia que l’abocador estava condemnat al tancament, cada any hi hem anat abocant més i més tones de rebuig.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »