El problema no són els contenidors, sinó el model de recollida

El problema no són els contenidors, sinó el model de recollida

La ciutat suspèn, altre cop, en la gestió dels residus i això encarirà el rebut per a l’any vinent. Un encariment que es multiplicarà amb el previsible tancament de Solius.  

Les darreres dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya, corresponents a l’any 2021, continuen mostrant unes xifres decebedores per a la nostra ciutat. En el cas de la recollida selectiva acreditem un 45,73%, que és cert que millora en 2,9 punts la dada de l’any anterior, però on cal recordar que veníem de molt avall: durant el 2020 vam ser la ciutat de més de 20.000 habitants de tot Catalunya que més va retrocedir en recollida selectiva en relació a l’any anterior, concretament ho vam fer un 3,84 %. Per tant, l’augment del darrer any ni tan sols compensa el que es va perdre durant l’any anterior. Aquest 45,73% referma que la ciutat porta anys enquistada en el tema de la recollida i que no arribarem mai a assolir els objectius marcats per la Generalitat (50% el 2020, 60% el 2025 i 70% el 2030), si no és que hi un canvi significatiu en el model de recollida i això vol dir, com ja estan fent cada cop més municipis i ciutats, aplicar el sistema de recollida porta a porta.

En quant a la generació dels residus es nota, altre cop, que Sant Feliu de Guíxols no aplica cap mesura Residu Zero ni té cap compromís al respecte. El 1,84 quilos per habitant i dia acreditat aquest 2021 empitjora els números de l’any anterior (1,76) i ens allunya encara més de l’objectiu marcat per la Generalitat, que és de 1,2 quilos per habitant i dia; demostrant que durant el darrer anys no s’han fet bé les coses. L’argument recurrent, sempre emprat pel govern municipal, de què Sant Feliu és un municipi turístic es trenca veient altres municipis igualment turístics, com Premià de Mar (1,2), Vilassar de Mar (1,3) , Castelldefels (1,4) o Blanes (1,5), i que tenen una ràtio de residu habitant/dia notablement inferior.  El problema no són els turistes, sinó la manca d’implementació d’accions per prevenir l’excessiva generació de residus.

A més, a tot això, cal afegir-hi el problema del tancament de l’abocador de Solius que, tot apunta, no passarà del 2023.  El fet d’incentivar la fracció rebuig, com està fent el govern municipal amb la instal·lació de més contenidors grisos que mai, no farà altra cosa que empitjorar el problema una vegada es produeixi la fi de la instal·lació i incrementar els costos derivats del tancament de Solius.

D’acord amb la política de residus aprovada per la Generalitat, el fet de no arribar als objectius marcats penalitza i encareix el cànon de les escombraries. Aquest 45’73% que tenim acreditat significa que pel 2023 tornarà a pujar el rebut. L’altre objectiu, el de la generació de residus, impacte directament sobre el canvi climàtic. Sant Feliu de Guíxols és una ciutat que, en el tema de les escombraries, no redueix emissions i que per tant no col·labora en la lluita contra el canvi climàtic, per més que el govern faci un acte en el Teatre Municipal, amb tota la parafernàlia del món, per presentar la seva Agenda Local 2030. Malauradament portem anys que no som, des de la vessant de la gestió que es fa de les escombraries, una ciutat sostenible.

Omplint la ciutat de contenidors, per més grans, macos i nous que aquests siguin, no es revertirà la situació, perquè el problema no són els contenidors, sinó el sistema utilitzat de recollida que continuarà sent el mateix.

 

 

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »