→ 25 de novembre de 2021. Ple Municipal

Hem de lamentar que la nostra proposta per a la creació d’una Comunitat Energètica Local no hagi tingut el suport necessari per part del govern de TxSF i PSC

Una llàstima, més encara en els temps actuals on l’emergència climàtica ens obliga a prendre decisions importants per afrontar la transició energètica. La proposta plantejava constituir en el municipi un grup de treball sobre energia local que, amb els serveis d’una consultoria energètica externa, comencés a treballar en tres línies d’actuació: impulsar una comunitat energètica local per a la producció, consum, emmagatzematge i venta d’energia renovable a la nostra ciutat; obrir un punt d’informació, assessorament i reflexió al voltant dels projectes de la pròpia comunitat i, finalment, engegar la redacció d’un Pla de transició energètica de Sant Feliu de Guíxols pels propers anys que completés  l’abastiment de consums elèctrics mitjançant fonts renovables i locals per arribar a assolir, l’any 2030, el 50% de la demanda elèctrica de la nostra ciutat amb generació renovable de proximitat. El portaveu del govern, i com acostuma a ser habitual, ha acabat fent una espessa i confusa intervenció, barrejant conceptes per acabar dient que ja ho estan fent (?)

En canvi, aquest mateix govern si que ha aprovat, en solitari, gastar-se més de 450.000 euros en les obres d’adequació del local ubicat a La Rambla i que serà la futura seu de l’Oficina de Turisme. Al nostre entendre l’adquisició d’aquest local mesos enrere, per un import total de 850.000 euros, ja va ser excessiu, més encara quan no va haver-hi cap debat sobre la idoneïtat del local ni sobre la despesa total del mateix (1.300.000 €) en uns moments on la ciutat té, al menys al nostre entendre, altres prioritats.

Tampoc ha prosperat la nostra moció per mostrar el desacord amb el projecte de la nova línea de molt alta tensió que es vol construir entre Valmuel (Terol) i Begues (Barcelona); una nova MAT que trinxarà encara més el territori i que s’allunya del model sostenible. No té gaire sentit generar energia renovable per després  transportar‐la centenars de quilòmetres, de fet són els projectes cooperatius locals de generació i les comunitats energètiques locals, com la que hem proposat sense èxit a Sant Feliu de Guíxols, els que aconsegueixen donar servei d’energies renovables sense malmetre l’entorn natural i el paisatge.

El Ple també ha aprovat, inicialment, el projecte de modificació puntual del POUM en l’àmbit de la carretera de Tossa, una modificació que ha de permetre la construcció de la segona fase del nou aparcament de Ponent. En aquest punt  el nostre regidor ha insistit en què es tracta d’una obra sensible, ja que es troba a escassos 600 metres d’una zona protegida pel Pla d’Espais Naturals de L’Ardenya i Cadiretes i que, per tant, és una obra que requereix d’una atenció especial. En aquest sentit ha anunciat que el seu grup estarà atent perquè es compleixi en tot moment amb les mesures de protecció natural i d’integració paisatgística que l’obra requereix.

Altres qüestions que s’han aprovat també en el Ple han estat el Pla d’Igualtat 2021-2024, un programa de subvencions per a establiments comercials en matèria d’estalvi energètic i les obres de reparació del camí d’accés a la zona de bany en l’entorn i voltants de Can Rius.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »