L’Agenda Local 2030 s’estanca en la gestió dels residus

L’Agenda Local 2030 s’estanca en la gestió dels residus

El nou contracte, en fase de licitació, no servirà per millorar la situació i arribar als nivells òptims de recollida selectiva marcats pel 2030  

Sant Feliu de Guíxols és la ciutat catalana, de més de 20.000 habitants, que més ha empitjorat els seus resultats en recollida selectiva durant el 2020, en relació a l’any anterior.

Es demostra, novament, que el model de recollida basat en l’anonimat a través de contenidors instal·lats a la via pública està totalment esgotat i desfasat (per més que s’omplin els carrers de la ciutat de nous contenidors com preveu el govern de TxSF i PSC). De fet, tots els pobles i les ciutats que han complert amb l’objectiu establert del 50% pel 2020, ho han fet a partir de combinacions del model porta a porta i dels anomenats contenidors intel·ligents, a banda de potenciar les deixalleries municipals, també les deixalleries mòbils. Qüestions que el nou contracte de les escombraries que aprovarà l’actual govern municipal, amb una vigència per 10 anys, no contemplen i que fan presagiar que ni per aquest 2021, ni tampoc pels propers anys, els resultats milloraran. Avui Sant Feliu de Guíxols es troba lluny d’arribar als objectius de desenvolupament sostenible en matèria de gestió de residus marcats per la Unió Europea i avalats per la Generalitat.

-Ni incentius, ni sensibilització

Aquest resultat dolent té també el seu origen en la falta d’una veritable política d’incentius en matèria de gestió dels residus. El govern municipal mai ha posat en pràctica bonificacions efectives en el rebut de les escombraries per fer un major ús de la deixalleria, ni tampoc va acceptar en el seu moment les nostres propostes per augmentar la recollida comercial a la fracció rebuig, implantar els anomenats contenidors intel·ligents des del primer minut o potenciar la deixalleria mòbil.

Tampoc ha estat capaç en els darrers d’articular una bona campanya de sensibilització ciutadana, a partir de la contractació d’agents cívics i amb la implantació de jornades formatives a les escoles i a les organitzacions i entitats municipals.

-El municipi cada cop més lluny dels objectius europeus de l’Agenda 2030

Les dades actuals demostren el que fa temps que la nostra formació ve denunciant: la ineficàcia del govern municipal en el tema de la gestió dels residus. Una ineficàcia que suposa una càrrega molt pesada pel medi ambient i un pas enrere en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, a part d’un major cost econòmic.

Segons les directives de la Unió Europea el nivell de reciclatge pel 2020 hauria d’haver estat com a mínim del 50%. Aquest incompliment comporta una penalització en l’augment del preu del cànon de les escombraries que la ciutat paga. Un increment que hi serà any rere any i que l’Ajuntament haurà d’assumir directament, o bé, repercutir-ho en el rebut de les escombraries que després pagarem entre tots i totes.

Perdut l’objectiu del 50% pel 2020, que evidentment no s’ha complert a Sant Feliu de Guíxols, el següent objectiu marcat per la Unió Europea i avalat per la Generalitat, el 70% pel 2030, tampoc sembla a l’abast, menys encara amb un contracte a punt d’estrenar-se per 10 anys que no contempla cap mesura innovadora al respecte. I mentrestant, el cost econòmic i ambiental serà cada any més gran.

Per més “power points” que es facin en el Teatre Municipal, avui l’Agenda Local 2030 del govern municipal està lluny de poder ser efectiva, al menys en el tema de les ciutats sostenibles i de la lluita contra l’emergència climàtica.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »