Hem d’augmentar els índexs de reciclatge

Hem d’augmentar els índexs de reciclatge

Està comprovat que amb el porta a porta s'aconsegueixen els nivells més alts de recollida selectiva i de recuperació de residus.

Avui es compleix un any de la implementació del servei de recollida de residus urbans porta a porta a Begur. Com és habitual en aquests casos, el servei no es va implementar de cop. Va començar el 2015 per la recollida comercial. El 2016 va ser un any de formació i conscienciació per a la població en general. A partir del mes de febrer del 2017 el sistema es va començar a aplicar als particulars, complementat amb àrees d’emergència (com la de la fotografia). Per cert, aquell any el contracte de les escombraries de Sant Feliu de Guíxols ja estava caducat i a una pregunta del nostre regidor, en referència al model de recollida que es contemplaria en el nou plec de condicions, la resposta del govern d’aleshores va ser que “ho veuríem en els propers mesos” i que “es descartava el porta a porta en un municipi turístic com el nostre”. D’aquesta manera, i mentre al llarg del 2018 a Sant Feliu de Guíxols no es va fer més que declaracions d’intencions, a Begur es va anar ampliant el porta a porta fins arribar l’1 de juliol a cobrir tot el municipi. Amb l’ampliació del porta a porta es van anar reduïnt progressivament les àrees d’emergència i la recollida selectiva al municipi begurenc va arribar l’any passat al 57%. La previsió que tenen és poder arribar al 60% durant el període 2019/2020. A Sant Feliu de Guíxols, en canvi, portem quatre anys estancats entre el 45 i el 46%. A tot això no podem de perdre de vista que si durant l’any vinent, el 2020, no hem arribat com a mínim al 50% (70% en el 2030 ,segons la CEE) ho pagarem doblement car a partir del 2021; primer des d’un punt de vista de la sostenibilitat del nostre entorn natural (per exemple, es calcula que al rtime actual de rebuig l’abocador de Solius quedarà saturat entre el 2025 i el 2026), però també ho pagarem des d’un punt de vista econòmic amb l’increment del preu del cànon de les escombraries. Un augment que a ben segur acabarà repercutint en el rebut de les escombraries (ara és de 35,60 euros per tona i l’any vinent pujarà fins els 47,10 euros).

Dir que el sistema de recollida porta a porta no serveix per a municipis turístics no és cert. Begur és un exemple, però n’hi han altres: Canet, Arenys, Vilassar o Sant Pol de Mar. Es tracta, simplement, de sensibilització i de voluntat política. Veurem a Sant Feliu de Guíxols que ens depara el nou plec del contracte de les escombraries que el flamant govern es va comprometre a anunciar en els seus primers cent dies (després d’estar en letargia per part del mateix govern durant més de dos anys, tot sigui dit).

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »