GdC proposa blindar el llegat arquitectònic de Joan Bordàs

GdC proposa blindar el llegat arquitectònic de Joan Bordàs

La formació planteja fer un inventari actualitzat de tota la seva obra i protegir aquells elements urbans que són comuns.

La ciutat de Sant Feliu de Guíxols té un llegat d’arquitectura modernista i noucentista prou important. Joan Bordàs i Salellas, que va ser arquitecte municipal entre els anys 1914 i 1955, és un dels seus màxims exponents.

Com a arquitecte municipal Joan Bordàs va esbossar la fàbrica de taps de suro La Suberina (avui Can Ginesta) i va participar en reformes d’edificis públics ja existents, com l’Hospital Municipal o els banys de Sant Elm (avui Palm Beach). Tots ells declarats edificis d’interès arquitectònic. També va treballar la seva vessant urbanista, sobretot quan entre els anys 1943 i 1945 va dirigir les obres de reconstrucció del Passeig del Mar i del Passeig del Guíxols incorporant uns elements de disseny innovadors en l’època, com som els bancs de pedra i els parterres o la barana de mar amb els seus balcons i arcs, i que amb el pas dels anys han donat a la ciutat una personalitat i un atractiu paisatgístic únics al nostre entorn. Joan Bordàs també va ser l’autor del disseny de la font que hi ha a la plaça del Monestir.

Tot el llegat arquitectònic de Joan Bordàs s’ha vist disminuït al llarg dels darrers anys. Avui mateix podem veure com ja s’han perdut una part dels parterres originals, o com també s’han enderrocat alguns dels emblemàtics balcons sobre la platja emmarcats per uns arcs de ferro i rematats amb la silueta d’una barca (concretament els de la banda de Rius i Calvet). També trobem alguns bancs de pedra, o alguns trams de la barana de mar, en mal estat de conservació.

La proposta insta al govern municipal a realitzar un inventari acurat de l’obra arquitectònica de Joan Bordàs a la nostra ciutat, així com del seu estat de conservació, i a restaurar i protegir tots els elements de mobiliari urbà que encara estan en peu.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »