“TTIP/CETA: armes de les multinacionals contra la democràcia”

“TTIP/CETA: armes de les multinacionals contra la democràcia”

Podrem arribar a tenir un estat independent, però amb tractats com el CETA o el TTIP que sostreuen la soberania econòmica, dificilment tindrem mai una soberania plena.

La Marta Sibina (diputada de En Comú Podem) i en Josep Lluis Notivoli (activista de la plataforma #NOalTTIP) van participar ahir en la xerrada que sota el títol de “TTIP/CETA: Armes de les multinacionals contra la democràcia” va organitzar Guíxols des del Carrer. Durant el decurs de la mateixa vam poder saber que la Unió Europea i el Canadà es troben a un pas d’aprovar un tractat de lliure comerç que pot suposar un canvi molt important en les economies, i les vides, de milions de ciutadans i ciutadanes a banda i banda de l’Atlàntic. El conegut com a CETA (Acord Econòmic i Comercial Global, per les sigles en anglès) és el major pacte econòmic bilateral negociat per la UE fins a la data, i el pitjor és que pot acabar sent l’avantsala d’un altre acord més crucial i polèmic encara, el Tractat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP), que, entre un gran secretisme, se segueix negociant actualment amb els Estats Units. Vam saber també que els convergents -avui PDCat-, i mentre a Catalunya parlen de pressupostos socials i de defensar el comerç local, a Brussel·les voten a favor d’aquests tractats. Caldria recordar que l’objectiu del CETA és crear una gran àrea comercial -al voltant de 800 milions de consumidors- mitjançant l’eliminació dels aranzels que graven els seus intercanvis, l’harmonització de condicions laborals i l’oferta de garanties a les empreses perquè inverteixin. Aquesta harmonització de condicions laborals i aquesta oferta de garanties a les empreses fan preveure que al final tant el CETA, com el TTIP arribat el moment, representin la pitjor cara de la globalització, en la qual els petits comerciants i productors sortiran perdent, i les grans multinacionals tindran via lliure per imposar legalment els seus interessos davant qüestions importants com la protecció mediambiental, la salut pública o les polítiques socials. Amb aquests tractats, i per posar un exemple, els serveis públics acabaran sent meres mercaderies comportant una baixada generalitzada dels estàndards europeus amb la conseqüent disminució de drets laborals, socials o ambientals. A la jornada també es va dir que la ciutadania tenim més força de la que pot semblar i que encara hi som a temps d’aturar aquests tractats, això si, cal continuar organitzats, mobilitzats i entendre que la batalla no és una batalla contra el Canadà o els EEUU, sinó una lluita global contra les multinacionals i les seves corretges de transmissió en els respectius governs. La lluita contra el TTIP passa per la lluita contra el seu germà gran, el CETA.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »