Sant Feliu de Guíxols se suma a la moció #RepruebaLaCorona.

Sant Feliu de Guíxols se suma a la moció #RepruebaLaCorona.

Aquesta és una campanya per reprovar a la Corona, exigir la celebració d'un referèndum entre monarquia i república, fer efectiva la derogació del delicte d'injúries a la Corona i exigir que s'investiguin les presumptes estafes del rei emèrit.

D’entrada, per definir el caràcter democràtic d’un règim polític, haurien de quedar garantides totes les llibertats, i com no, la llibertat d’expresió, que és pedra angular de totes les societats democràtiques. En aquest sentit, és evident que tota democràcia té diferents nivells d’aprofundiment i el fet que avui a l’estat espanyol el Codi Penal ofereixi a la Casa Real més protecció que a qualsevol altra institució o ciutadà, ens demostra que aquest nivell és millorable. Per això, en el primer punt de la moció, instem al govern de l’estat a derogar el delicte d’injúries a la Corona -tipificat en els art. 490 i 491 del Codi Penal- tal i com recomana el Tribunal Europeu dels Drets Humans, quan determina en la seva jurisprudència que els ordenaments jurídics no poden atorgar una protecció especial i més qualificada als seus càrrecs i a les seves institucions, sinó més aviat al contrari, han de permetre un major grau de crítica, atès que es tracten d’institucions públiques en el marc d’una democràcia.

A més, també caldria discutir si actualment la Corona espanyola és, realment, una institució important. El fet que la monarquia s’hagi convertit progressivament en un símbol que només entusiasma als sectors més conservadors, mentre és rebutjada, cada vegada més obertament, per una part important de la ciutadania, ja no només a Catalunya i a Euskadi sinó al conjunt de l’Estat, fa que hagi deixat de ser un símbol d’unitat i concòrdia, com ho podia haver estat anys enrere. Avui ja no és ni un símbol d’unitat. El discurs que va fer Felip VI el 3 d’octubre de 2017, lluny d’unir encara va crear més separació. De fet, el va afeblir encara més com a institució per què no va ser capaç d’eligir-se com a símbol de diàleg, un diàleg que és l’única cosa que ens pot unir. Felip VI, amb el seu discurs, es va elegir com a símbol de l’autoritat d’un Govern que va fracassar a l’hora d’aconseguir una sortida política a un conflicte que és polític. Per això, en el segon punt de la moció, es demana rebutjar i condemnar el posicionament del Rei i la seva intervenció en el conflicte de Catalunya, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials de l’1 d’octubre de 2017.

D’altra banda, avui són notoris els possibles casos de corrupció que envolten a la Casa Real, i molt concretament, al rei emèrit. Portem temps assistint a la publicació d’una sèrie d’informacions que posen en qüestió la institució monàrquica i la vinculen amb trames de corrupció i d’enriquiment il·lícit. Es precís, sa i democràtic que es donin les explicacions que calguin. Però aquestes explicacions no es donen, no s’investiga res, aqui no passa res. Per què aquesta protecció? ¿Per què la suposada inviolabilitat es converteix en un mecanisme antidemocràtic que afavoreix possibles corruptes? És evident que la Monarquia viu de privilegis, i per això, en el tercer punt de la moció, instem al Congrés dels Diputats perquè obri en seu parlamentària una Comissió d’Investigació en relació a totes les accions realitzades pel rei emèrit.

Però, ben mirat, ¿per a què serveix la figura del monarca actualment? Doncs segurament que per a res, una vegada la seva funció, diem-ne històrica per a la democràcia espanyola després de la mort del dictador, ja ha passat. Avui, la nostra societat, no necessita d’aquesta uniformitat que representa la monarquia, sinó que el que necessita és dotar-se d’instruments institucionals que representin la fraternitat, que garanteixin la justícia social i que reconeguin la diversitat dels pobles que configuren l’estat com a clau identitària a protegir i respectar. L’impuls constituent que va empènyer els moviments del 15-M arreu de l’estat espanyol, i que avui empeny el moviment feminista, res tenen a veure amb aquesta uniformitat que representa la monarquia, tot el contrari, apunten cap a la direcció republicana. Avui aflora una altra Espanya que és jove, mestissa, indignada, laica i reticent a perdre drets i llibertats. A aquesta altra nova Espanya cal donar-li espai perquè segur que hi compartim horitzons, somnis i anhels; per això el quart  punt de la moció reafirma els valors republicans i aposta per la celebració d’un referèndum perquè els ciutadans i les ciutadanes puguem decidir lliurement entre monarquia o república.

La moció s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals i les abstencions de la CUP i el Grup Socialista.

Notícies varies

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Translate »